Noodnummer en je Medisch ID instellen op je telefoon

Noodnummer en je Medisch ID instellen op je telefoon

Stel je krijgt een ongeval en je bent niet meer aanspreekbaar, zorg er dan voor dat de professionele hulpverlening via jouw telefoon belangrijke medische gegevens direct kan inzien.  In je Medisch ID kun je informatie zoals bijvoorbeeld je bloedgroep, allergieën of de medicijnen die je gebruikt invullen.

Via Noodnummer kunnen zij eenvoudig contact opnemen met je naasten wanneer je naar het ziekenhuis wordt gebracht. Dit kan allemaal zonder jouw telefoon te ontgrendelen.

Als elke seconde telt kan het van levensbelang zijn dat de professionele hulpverlening snel weet wie jij bent en dat ze direct over jouw medische gegevens kunnen beschikken, anders moeten ze eerst vaststellen wie je bent en je medische dossier opvragen en raadplegen. Daarbij gaat er veel waardevolle tijd verloren. In het ergste geval kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen.

Alle smartphones bieden een manier om dergelijke informatie lokaal op te slaan. Daarvoor moet je een Medische ID aanmaken (iOS) of een noodnummer instellen (Android). Deze informatie kan door iedereen op ieder moment achterhaald worden: hulpdiensten hebben daarvoor geen pincode, vingerafdruk, wachtwoord of tekenpatroon nodig.

Vroeger werd aangeraden om hiervoor een nummer onder de naam ICE (In Case of Emergency) aan te maken in je contactenlijst. Maar als je telefoon vergrendeld is – zoals tegenwoordig bij de meeste telefoons – kun je een medisch ID of ICE beter instellen als noodoproep, zodat deze te bereiken is zonder de telefoon te ontgrendelen.

IPHONE
Medische ID bestaat sinds de komst van iOS 8 in 2014 en is geïntegreerd in de app Gezondheid. Deze is standaard op je iPhone geïnstalleerd. Ga naar deze app, bij persoonlijke profielgegevens kun je je Medische ID invullen en je SOS contactpersonen. Vergeet niet de optie Toegang in noodgevallen in te schakelen.

Open de app en vul hem in!

ANDROID
Het is lastiger uit te leggen hoe het werkt op een Android telefoon omdat hier veel verschillen in zijn. Maar op een Android-telefoon met Android 8.0 of hoger kun je de gegevens invullen bij je eigen contactinformatie.

Ga naar contacten, klik op bovenin op je eigen naam/foto. Onderin dit scherm vind je Noodgegevens met een knop naar je Medisch ID en een knop voor de contacten voor noodgevallen.

Vul het in!

Kun je het niet vinden hoe dit in te stellen is op jouw telefoon, Google weet raad. Maar neem even de tijd ervoor en stel het in.