Richtlijnen medicijnen toedienen aan hulpvrager
Af en toe kom ik bij bedrijven die uit voorzorg een EpiPen hebben aangeschaft. Een EpiPen is een automatische injectiespuit voor eenmalig gebruik dat voorgeschreven wordt bij patiënten die een ernstige allergische reactie kunnen krijgen op bijvoorbeeld pinda’s, noten, geneesmiddelen, een insectenbeek of -beet.

Let op! Dit is dus door een bevoegd arts voorgeschreven medicijn.

Lees verder welke richtlijnen gelden voor het toedienen van medicijnen door leekhulpverleners (lees BHV’ers, EHBO’ers en anderen zonder artsen bevoegdheid).

Het toedienen van medicijnen door een leekhulpverlener kan een cruciale rol spelen bij het bieden van de juiste zorg, vooral in situaties waarin professionele medische hulp niet onmiddellijk beschikbaar is. Echter mogen leekhulpverleners geen medicijnen toedienen aan een zorgvrager als zij geen uitgebreide instructies hebben gekregen van de zorgvrager.

Wanneer men uitleg heeft gekregen van de zorgvrager dan valt de hulpverlener onder de richtlijnen van een mantelzorger. Men mag dan de uitgelegde medicijnen toedienen aan specifiek deze zorgvrager en uitsluitend met door een arts op naam van de zorgvrager voorgeschreven medicijnen.

Een arts is de enige bevoegde die medicijnen mag voorschrijven en toedienen.

EpiPen

Sommige mensen hebben een ernstige allergie voor bijvoorbeeld noten, wespen o.i.d.. Deze mensen horen, als zij deze hebben voorgeschreven gekregen, een EpiPen bij zich te hebben. Als je als hulpverlener uitgelegd hebt gekregen van deze zorgvrager hoe en wanneer te handelen met deze EpiPen, dan val je onder de mantelzorg en mag je hem toedienen. Heb je hem niet uitgelegd gekregen, overleg met 112, zij bepalen vervolgens wat je moet doen. Ook de verantwoording ligt dan bij 112. Ga niet op eigen houtje medicijnen toedienen, als het fout gaat ben je als leekhulpverlener strafbaar.